Alimentatie en belasting

Alimentatie en belasting

Alimentatie

Alimentatie is een financiële bijdrage die door de ene partner aan de andere partner wordt betaald na echtscheiding. Er kunnen twee soorten alimentatie worden onderscheiden:

  • Partneralimentatie;
  • Kinderalimentatie.

Partneralimentatie

Dit is de financiële bijdrage die door de meest draagkrachtige wordt betaald aan de minst draagkrachtige ex-partner om te voorzien in de kosten van levensonderhoud. Er kan sprake zijn van partneralimentatie door middel van een uitkering in geld, maar er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van partneralimentatie bij overbedeling. Partneralimentatie kan worden afgekocht. Partneralimentatie is in beginsel aftrekbaar bij de één en belastbaar bij de ander. Belasting is dus een belangrijk onderdeel bij de vraag hoeveel u netto moet betalen of zult ontvangen. Het is daarom van essentieel belang om bij ieder voorstel in de onderhandelingen de belastingevolgen in kaart te laten brengen.

Kinderalimentatie

Dit is de financiële bijdrage die u betaalt voor het levensonderhoud van uw kind(eren). Kinderalimentatie is in beginsel niet aftrekbaar. Wel kunt onder voorwaarden vaste bedragen (zogenaamde forfaitaire bedragen) in aftrek brengen in uw aangifte.

Meer weten? Maak gerust kennis met een belastingadviseur in een kosteloos en vrijblijvend gesprek.

Maak een afspraak met een belastingadviseur

Vul onderstaand formulier in om teruggebeld te worden voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek met een belastingadviseur.

Afspraakformulier

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Aangesloten bij een beroepsorganisatie.

U wordt altijd teruggebeld.

Referenties

Lees wat mensen zeggen die u voorgingen:

Beroepsorganisatie

Om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen is onze organisatie aangesloten bij:

Social media

Contactinformatie

  • Papendorpseweg 100

    3528 BJ Utrecht

  • 030 700 9716
  • info@echtscheidingbelasting.nl